28 April 2011

Perhitungan Demi Maruah

KOTA BHARU – Seumpama pentas perlawanan akhir, pertemuan dua musuh tradisi, Kelantan menentang Selangor dalam aksi perlawanan Liga Super di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, malam ini sudah pasti menjadi tumpuan ramai peminat bola sepak tempatan.


Bagi Ketua Jurulatih Kelantan sendiri, Datuk M Karathu mengakui pertemuan berprofil tinggi diantara Kelantan menentang Selangor itu sememangnya memberikan makna yang tersendiri bagi kedua-dua pasukan.
“Saya akui pertemuan menentang Selangor malam ini akan menjanjikan aksi paling menarik bakal kita saksikan. Pertemuan ini bukan hanya berkisar untuk kita mendapatkan tiga mata, tetapi yang lebih penting demi mempertahankan maruah pasukan masing-masing,” katanya ketika ditemui Sinar Harian, semalam.

“Memang kita menang ke atas Selangor 2-0 pada perlawanan pusingan pertama namun penampilan mereka cukup berbeza kali ini. Saya akui, mereka mempunyai ramai pemain yang bagus dan berpengalaman serta persembahan mereka juga cukup konsisten sejak akhir-akhir ini.

“Begitupun kelebihan tetap memihak kepada kita kerana bermain ditempat sendiri disamping mendapat sokongan padu daripada penyokong setia. Apa yang saya harapkan, pemain dapat memberikan komitmen tertinggi dalam pertemuan ini. Kita turun dengan matlamat untuk menang. Tiada istilah seri atau kalah bagi kita dalam pertemuan ini,” katanya.

Perkhabaran menarik daripada kem Kelantan apabila Karathu sendiri turut mengesahkan pemain sayap kanan, S Chanturu bakal diturunkan malam ini setelah pulih daripada kecederaan paha yang dialami baru-baru ini.
“Dia (Chanturu) akan diturunkan malam ini. Jelas kehadirannya menambah sengat dibahagian serangan pasukan Kelantan. Pemain kita sudah cukup bersedia dari segi fizikal dan mental. Jelas mereka tidak sabar-sabar untuk bertemu dengan Selangor. Saya mungkin menggunakan formasi 4-4-2 atau 4-5-1 bagi menghadapi Selangor malam ini,

“Saya akan menurunkan barisan terkuat Kelantan malam ini. Noktah kemenangan pada pertemuan malam ini sudah pasti berpaksi kepada kekuatan jentera tengah masing-masing. Kalau kita mampu menguasai bahagian itu, saya fikir tidak ada masalah bagi kita untuk mencatatkan kemenangan,” katanya.

Sementara itu mengulas mengenai kekuatan pasukan lawan, Karathu turut mengakui pasukan kendalian K Devan itu sebenarnya mempunyai barisan pemain serba lengkap disegenap posisi.

“Tanpa penyerang utama Mohd Fadzli (Shaari) sekalipun, mereka boleh menang. Itu yang menarik mengenai kekuatan pasukan mereka. Mereka mempunyai pemain tengah yang berkualiti seperti Hardi (Jaafar), Shafiq (Rahim) dan Amirulhadi (Zainal),” katanya.

No comments:

Post a Comment