04 March 2011

Kelantan, Johor FC Intai Peluang


Mohd Nurul Azwan Roya,dulu kawan
kini lawan

KOTA BHARU – Andai prestasi semasa menjadi ukuran, Kelantan seharusnya tidak berdepan masalah untuk melangkah ke saingan suku akhir Kejohanan Piala FA musim ini, namun lawan yang menanti, Johor FC pastinya tidak sesekali memberi laluan mudah kepada Kelantan apabila kedua-dua pasukan turun berentap dalam perlawanan malam ini.
Dalam format perlawanan pusingan kedua kalah mati ini, apa-apa pun boleh berlaku. Setiap pasukan tidak boleh mendabik dada mengatakan pasukan mereka boleh melangkah mudah ke pusingan seterusnya.
Buktinya, dalam perlawanan pertama lalu, Kelantan diheret oleh T-Team beraksi dalam masa tambahan setelah kedudukan terikat seri 1-1 sebelum penentuan sepakan penalti memihak kepada Kelantan dengan keputusan 6-5.
Ketua Jurulatih Kelantan, Datuk M Karathu berkata, perlawanan menentang Johor FC merupakan satu lagi perlawanan yang begitu sukar dihadapi pasukannya dan beliau menganggap kedua-dua pasukan mempunyai peluang yang seimbang untuk mencipta kemenangan.

Kelantan Tak Rela Diratah

NORSHAHRUL (tengah) menjadi sandaran Kelantan pada aksi Piala FA bertemu Johor FC malam ini.

AKSI konsisten yang dipamerkan anak-anak buah Datuk M. Karathu dalam setiap perlawanan menghadirkan bayangan bahawa Kelantan tampak bersedia untuk mencabar gelaran dalam saingan Liga Malaysia musim ini.
Kredibiliti Kelantan selaku pendahulu Liga Super pastinya mahu diteruskan oleh barisan pemainnya apabila berkunjung ke Stadium JCorp, Pasir Gudang bertemu Johor FC pada perlawanan pusingan kedua Piala FA malam ini.

Banyak Kelemahan Perlu Diatasi

Muhammad Ramzul Zahini (kiri) yang mengalami
 kecederaan hamstring mungkin perlu berehat
 sekurang-kurangnya dua hingga tiga bulan.

KOTA BHARU – Walaupun berjaya membenam Negeri Sembilan dengan kemenangan 3-0 dalam perlawanan Liga Super di Stadium Sultan Muhammed IV, Kota Bharu, malam semalam, namun masih banyak kelemahan yang perlu diperbaiki bagi pasukan Kelantan untuk menghadapi perlawanan liga seterusnya.
Pengurus Pasukan Kelantan, Azman Ibrahim mengakui di sebalik kejayaan Kelantan berjaya mengutip tiga mata dalam perlawanan tersebut, namun pada masa yang sama, beliau tidak mahu pemainnya berpuas hati dengan kemenangan tersebut.
“Sudah pasti kita gembira dengan kemenangan ini, lebih-lebih lagi mengalahkan Negeri Sembilan di hadapan penyokong sendiri. Namun, saya tidak mahu pemain Kelantan mendabik dada mengatakan itu adalah persembahan terbaik kita setakat ini.
“Kalau kita lihat pada separuh masa pertama, aksi pemain kita serba tidak menjadi dengan banyak hantaran tidak tepat dilakukan oleh pemain. Malah banyak gerakan kita mudah dipatahkan benteng pertahanan lawan. Mujur pasukan Negeri Sembilan tidak dapat menjaringkan gol awal, kalau tidak, keputusan perlawanan sudah pasti berbeza.
“Namun, tidak dinafikan gol pada awal babak kedua hasil jaringan S Chanturu berjaya merubah rentak permainan pemain kita dalam perlawanan tersebut. Hasilnya, corak permainan kita kembali agresif dan kita berjaya menjaringkan dua gol selepas itu,” katanya.